pijl

Overlijden in het buitenland

uitvaart_zwolle_vliegveld.jpg

In de vakantietijd gebeurt het helaas af en toe dat iemand in het buitenland overlijdt. Zo ook Henk, hij overleed in zijn slaap op zijn vakantie-adres in Griekenland. Zijn vrouw Ans was na overleg met het meldpunt in Griekenland alvast samen met hun gezamenlijke vrienden naar huis gevlogen. 

Na het telefoontje van Ans onderhield ik namens de familie het contact met het meldpunt in Griekenland en het mortuarium op Schiphol. Het duurde vier dagen voor het lichaam van Henk naar huis kwam. Eerst moest zijn lichaam in Griekenland gebalsemd worden, wat verplicht is als een overledene per vliegtuig vervoerd wordt. Emotionele en onzekere dagen voor Ans en haar gezin, niet wetend hoe en wanneer Henk thuis zou komen.

Toen dan eindelijk duidelijk was dat Henk op dinsdagmiddag op Schiphol zou aankomen, ben ik samen met Ans en haar zoon Bart achter de rouwauto aan naar het mortuarium op Schiphol gereden om Henk op te halen. Voordat wij kwamen hadden de mortuariummedewerkers de zinken binnenkist al uit de kist van Henk verwijderd. Een zinken kist is namelijk verplicht als een overledene per vliegtuig wordt vervoerd.

Ik ging eerst even bij Henk kijken om te kijken hoe hij er uit zag. Omdat Henk’s huidskleur door de balseming grauw was heb ik de kleur van zijn gezicht met make-up wat bijgewerkt. Daarna heb ik Ans en Bart duidelijk uitgelegd wat ze konden verwachten als ze Henk weer zouden zien en hen daarna bij Henk gebracht. Het was een heftig en emotioneel weerzien voor Ans en Bart.

Pas toen wij Henk hadden opgehaald en hij eindelijk weer thuis was, vonden Ans en haar gezin de rust om echt afscheid te nemen en de uitvaart voor te bereiden.

Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf dertien in cijfers: